Donnez moi le OU, donnez moi le I, donnez moi le smOOthIE, donnezmoi le dOUfruI


Il y a quelques temps, alors que je me léchais les babines en lisant Dorian qui nous racontait un Smoothie plutôt fort sympathique, une autre de ses lectrices trouvait dommage qu'encore une fois, le machin porte un nom anglais. Et si, tout comme Dorian, je me suis demandée comment nos amis québécois appelaient la chose, j'ai aussi voulu trouver un nom à ces douceurs qui me rappellent fortement mon année aux États Unis.

Après l'apparition de plusieurs options plus vite oubliées qu'apparues, le Doufrui s'est imposé de lui-même. Parce qu'un Doufrui a cette texture onctueuse si douce et qu'il est uniquement constitué de fruits (et de glaçons).

Doufrui

Suite à cette histoire, notre Dorian international a visiblement bien aimé l'idée et nous offre des doufruis chaque week end. Je lui avais promis de lui montrer la version camping de son doufrui orange-carotte-citron vert-gingembre. Si ce n'était pas mauvais, j'ai trouvé la texture trop épaisse et granuleuse à cause de la carotte, j'ai donc adapté les ingrédients à la technique.

Pour 3 verres il vous faudra :
2 pêches jaunes
2 oranges
1 citron vert
2 cm de gingembre

Dans un récipient assez haut mettez les quartiers de pêches pelés et les quartiers d'orange et de citron vert pelés à vif ainsi que le gingembre râpé. Mixez bien le tout avec un mixeur plongeant jusqu'à ce que le mélange soit complètement lisse. Ajoutez ensuite de la glace pilée (soit des glaçons dans un torchon sur lesquels vous avez passé vos nerfs, soit en broyant les glaçons dans les fruits avec le mixeur s'il a des lames solides).
Attention, ça éclabousse partout, donc si vous n'avez rien d'autre qu'un saladier pour faire votre mélange, n'hésitez pas à protéger les alentours en couvrant les bords du saladier de film étirable.

Doufrui


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What's the French for Smoothie?

A little while ago, while my mouth was watering reading my friend Dorian's story about a smoothie that was quite tempting, another reader said it was too bad that, once again, we didn't manage to find a French word for "smoothie" (because yes, in French, a smoothie is called a smoothie). So just like my friend Dorian, I wondered how our cousins from Quebec (who are well-known in France for finding a French version of all words kept in English in our language) call smoothies but instead of wondering for too long, I decided I wanted to make a name for this beverage that reminds me so much of my year in the US.

After a few possibilities that were forgotten quicker than I came up with them, the word doufrui was just the one. In French, doux is sweet, soft, smooth etc. and fruit... well, it's fruit! (so you pronounce something like "doo-fru-ee"... hahaha, it makes me think that you guys have the phonetics of the way we pronounce "ratatouille" on your DVDs). So Doufrui because of the smooth texture of a SMOOTHie and because it is only made of fruit (and ice cubes if not frozen fruit).

Doufrui

After that episode, our beloved Dorian liked the idea and the new word so much that he's been giving doufrui recipes pretty much every week ends since then. I promised I would tell him the secret of a smoothie made with little equipment (like.... NO MIXER-BLENDER-THATKINDOFCOOLEQUIPMENTFOUNDINAKITCHEN)... just because I wanted to convince myself I would be able to make his orange-carrot-lime-ginger smoothie. To be honest, it wasn't bad but I'm not fond of that "crumbly" (??is that the word??) texture due to the carrot. Instead, I just adapted the ingredients to the technique.

For 2 to 3 cups you'll need:
2 yellow peaches
2 oranges
1 lime
2 cm ginger

In a rather tall....thingy like a big jar? Put quarters of the peeled peaches as well as the flesh of oranges and lime (could anyone tell me how you call that technique that consists in peeling citrus fruits getting rid of all skins and stuff, keeping only pulp. We call this "peler à vif" in French). Add grated ginger. Blend completely with a hand blender (the immersion kind). Add crushed ice: whether ice cubes crushed with the blender if it has strong blades or by soothing your nerves on ice cubes put in a dish towel... if you see what I mean.
But be carful, it gets messy if your jar is not tall enough or too wide open. Don't hesitate to protect what's around by covering with cellophane (but don't forget the hole for the blender).

Doufrui

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